Film

Kerstmis wordt gevierd door christenen (als religieus feest) en niet-christenen. Kerstmis is het feest van gezelligheid, warmte, samen eten met familie en vrienden, en soms ook cadeaus. Een feest dat je viert in vrijheid. Voor ons is dat vanzelfsprekend. Maar in landen die in oorlog zijn, is dat niet zo. Oekraïne bijvoorbeeld. Daar gaan veel mensen een naar, koud en angstig Kerstfeest tegemoet.

In Steyl hebben we dat ook ooit meegemaakt. In 1944, bijna 80 jaar geleden, vierden veel inwoners Kerstmis in de kelders van de kloosters. Ze zaten daar ondergedoken, omdat ze van de Duitse bezetter hun huis hadden moeten verlaten. Van 21 november 1944 tot en met de bevrijding op 1 mei 1945 leefden vele moeders en kinderen uit Steyl exact 100 dagen ondergronds, in koude en vochtige kelders. Mannen hadden zich verstopt in allerlei gangen en buizen die onder de kloosters liepen.

In 2022 is een film over het bijzondere oorlogsverhaal van de kloosterkelders opgenomen. De film is op 26 december 2022 in voorpremière gegaan tijdens de Winterfair in Steyl en was daar ook op 27 december te bekijken. De première van de film zal begin mei 2023 plaatsvinden. De exacte datum wordt binnenkort bekend gemaakt.

Klik op de foto’s hieronder om deze vergroot weer te geven.